O noua lege pentru folosirea cuvantului "traditional"
Data: 24/04/2012
Sursa: agriculturae.ro
Un aspect foarte interesant a fost semnalat de catre Lucia Romanescu, sefa Serviciului Produse Traditionale din cadrul Directiei pentru Agricultura Brasov.
Lucia Romanescu, a spus ca in Romania nu este inca legiferat cuvantul "traditional" si ca urmare nu comiti o ilegalitate daca vinzi produse pe care le prezinti traditionale.
"Singura posibilitate pentru cei care au atestat de producator traditional este sa expuna acel act la standul lor, sa fie vizibil pentru cumparatori. Astfel lumea isi da seama ca are de-a face cu marfa autentica", spune oficialul de la Brasov.
Se pregateste schimbarea legislatiei in domeniul produselor traditionale. Asta inseamna modificarea Ordinului 690 din 2004, pe baza caruia s-a acordat pana acum atestat de produs traditional. Principala modificare ar putea fi urmatoarea: cand vrei sa iei atestat, trebuie sa ai un document in care este descrisa reteta de pe vremea strabunicilor, pentru a dovedi ca produsul tau isi trage seva din traditia unei anumite zone etnografice.
Asa ca producatorii vor trebui sa se duca prin sate, sa caute in arhive, ca sa dea de asemenea acte. Ceva nu chiar imposibil de gasit. "Eu am cautat in arhivele din Brasov si am gasit o reteta de branza din jurul anului 1500", a mai spus Lucia Romanescu.
Un aspect foarte interesant a fost semnalat de catre Lucia Romanescu, sefa Serviciului Produse Traditionale din cadrul Directiei pentru Agricultura Brasov.
Lucia Romanescu, a spus ca in Romania nu este inca legiferat cuvantul "traditional" si ca urmare nu comiti o ilegalitate daca vinzi produse pe care le prezinti traditionale.
"Singura posibilitate pentru cei care au atestat de producator traditional este sa expuna acel act la standul lor, sa fie vizibil pentru cumparatori. Astfel lumea isi da seama ca are de-a face cu marfa autentica", spune oficialul de la Brasov.
Se pregateste schimbarea legislatiei in domeniul produselor traditionale. Asta inseamna modificarea Ordinului 690 din 2004, pe baza caruia s-a acordat pana acum atestat de produs traditional. Principala modificare ar putea fi urmatoarea: cand vrei sa iei atestat, trebuie sa ai un document in care este descrisa reteta de pe vremea strabunicilor, pentru a dovedi ca produsul tau isi trage seva din traditia unei anumite zone etnografice.
Asa ca producatorii vor trebui sa se duca prin sate, sa caute in arhive, ca sa dea de asemenea acte. Ceva nu chiar imposibil de gasit. "Eu am cautat in arhivele din Brasov si am gasit o reteta de branza din jurul anului 1500", a mai spus Lucia Romanescu.